Terug naar alle nieuwsbrieven

Nieuwsbrief oktober 2023

Voorwoord

Beste leden

Na 45 jaar met ups, maar ook veel downs hebben we vorig seizoen besloten om het clubblad ten grave te dragen. Het voldeed niet meer aan de verwachtingen: communicatiemiddel over de recente activiteiten en aankondigen van wat komt. We bedanken de vele verslaggevers (al waren het de laatste jaren bijna altijd dezelfde mensen) en vooral redacteur Paul De Vos.

We vervangen het clubblad door een tweemaandelijkse nieuwsbrief gecombineerd met onze facebookpagina en mailings. Jaarlijks zorgen we voor een jaaroverzicht dat afgedrukt zal worden.

In de nieuwsbrief worden ook nog steeds de voorbije activiteiten belicht en kan je eventueel doorklikken als er een langer verslag is en er wordt ook een link gelegd met onze agenda voor de aankondigingen. Dus wie zich geroepen voelt om een verslag te schrijven gaan we zeker niet ontmoedigen!

Deze zomer boden Mark D, Dominique en Tim Alexander heel wat weerwerk, maar ze konden niet verhinderen dat hij zonnekoning en “wereldkampioen” met de minipaletten werd.

Ondertussen zijn we ons 46e speeljaar ingegaan. Op vrijdag 8 september openden we het speeljaar met een openingsreceptie. We organiseerden ook opnieuw opendeuravonden, die aangekondigd waren via facebook, de website en de flyers. Een woord van dank aan iedereen die de flyers hielp bussen op donderdag 31 augustus. Jammer genoeg hebben wel veel uitstroom van jeugdleden en weinig instroom. Als je een 10 tot 16-jarige kent die een nieuwe sportieve uitdaging zoekt, stuur haar/hem gerust op donderdag tussen 19 en 20.30 uur naar ons.

Op de 6e editie van het open tornooi in het ontmoetingscentrum kwamen op 24 september 39 spelers af. Voor de afwezigen: noteer alvast, net zoals de voorbije 30 jaar, de 4e zondag van september (dus 22 september 2024) in je agenda. Dank ook aan alle “werkers” die er alles aan deden om dit tornooi te doen slagen. Een dikke merci dus aan mijn medebestuurders, Viviane, Conny, Filip en Koen DV. Een bijzonder woord van dank aan Anthony, die het tornooiprogramma een update gaf en Alexander en Willy die het tornooi feilloos leidden. De lokale politici (trofeeën), onze sponsor Dominique De bont (subitoloten), AD Delhaize Lochristi (aperitiefmanden die rijkelijker gevuld waren dan wat wij betaalden) en onze clubkas zorgden er voor dat niemand met lege handen naar huis ging.

Op 28 september kwamen de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van het Don Bosco Instituut naar het ontmoetingscentrum voor een initiatie tafeltennis. Paul, Raf, Anthony, Albert, Ludo en Mark R bezorgden de leerlingen een alternatieve turnles en een paar leerlingen toonden hun talent en ook hun interesse in onze sport.

Ook dit jaar lijkt ons activiteitenkalender meer dan gevuld. (zie facebook.com/ttcbaarle of www.ttcbaarle.be). Hopelijk vinden onze activiteiten ook dit jaar weerklank bij jullie. Anthony, Alexander, Mark, Tim en ikzelf hebben zich het voorbije speeljaar belangeloos ingezet voor de club en we kunnen ons enthousiasme enkel maar brandend houden als er voldoende respons is van jullie!

Koen

Aankondigingen

Vrijdag 13 oktober 20u: Familietornooi
Een lid brengt een niet-lid (familie, vriend, buur, collega, ...) mee en speelt dubbelwedstrijden tegen andere teams. Het mag geen competitiespeler zijn. Jeugdleden mogen samenspelen met iemand die ook lid is.

Vrijdag 20 oktober 20u: Vriendenontmoeting
We gaan op verplaatsing in TTC Leerne.

Maandag 23 oktober 20u: Algemene vergadering
De algemene vergadering voor effectieve leden.

Zondag 12 november 13u: Recreatief tornooi TTC Aalter
Voor meer info zie website TTC Aalter.

Vrijdag 17 november 20u: Vriendenontmoeting
TTC Rooigem komt op bezoek.

Vrijdag 1 december 20u: Tornooi alternatief palet
Maak je eigen palet of gebruik een alternatief voorwerp als palet (geen racketsporten). Er zijn prijzen voor de meest originele paletten!

Zondag 17 december 8u30: Ledentornooi

Zie www.ttcbaarle.be/kalender voor een overzicht van onze activiteiten en de vrijdagen dat er vrij spel is.
In de herfstvakantie (2 november) is er geen jeugdtraining. Op donderdag 9 november zijn we uitzonderlijk gesloten doordat de zaal bezet is.

Open tornooi

Op 24 september organiseerden we ons jaarlijks open tornooi voor recreatieve spelers. Met 39 deelnemers was de opkomst groter dan het vorige jaar, een mooi aantal om op 8 wedstrijdtafels te spelen. Er was wel het EK wielrennen op die dag maar dat heeft toch minder uitstraling dan een WK. We konden 4 volwaardige reeksen opstellen: 13 veteranen, 12 in de open reeks, 8 dames en 6 jeugdspelers.

Bij de jeugd werd er in één poule gespeeld voor de eindoverwinning. Robin, Gilles en Arne vertegenwoordigden onze club. Robin speelde heel sterk en verloor geen enkele set. Hij wint dus oververdiend, proficiat! Gilles moest zich enkel gewonnen geven in de beslissende wedstrijd tegen Robin en werd mooi tweede. Arne won enkele wedstrijden en legde beslag op de derde podiumstek. Dat is een mooie top-3 voor onze spelers. TTC Aalter vaardigde ook 2 jeugdspelers af die voor het eerst deelnamen. De 7-jarige Jonas, zoon van Anthony van TTC Rooigem, won een wedstrijd en zien we ongetwijfeld sterker terug.

De damesreeks bestond uit 2 poules van 4 deelnemers. Chris begon heel goed en won overtuigend haar poule. In de kwartfinale verloor Joke van Jenske van TTC Rooigem, Katrien van Chris en Lieve van Anne-Mie van TTC Tielt. Katrien nam voor het eerst deel en kan volgend jaar eventueel hoger mikken. Bij Lieve was het al even geleden dat ze een palet vasthad. In de halve finale won Chris van Anne-Mie en zo mocht ze het in de finale opnemen tegen Jenske. Ze speelden al eens tegen elkaar in de poules maar deze keer waren de rollen omgekeerd. Jenske speelde beter en wint de damesreeks!

Bij de veteranen waren er de meeste deelnemers: 13. Er werd in 3 poules gespeeld om de afvallingstabel te bepalen. Onze voorzitter Koen D won zijn poule. De 1/8e finale was het eindstation voor Filip, hij verloor na een thriller van Xavier. En dat heeft iedereen gehoord! Ook Raf overleefde de eerste ronde niet. Xavier kon in de kwartfinale zijn stunt niet herhalen tegen favoriet Didier van TTC Rooigem. Koen DV moest de duimen leggen tegen Dominique. In de halve finale kregen we een onderling duel met Koen D tegen Dominique. Het werd een spannende wedstrijd waarin Dominique aan het langste eind trok. In de finale mocht Dominique het opnemen tegen Didier. Dominique begon goed maar moest daarna toch de wet van de sterkste ondergaan tegen Didier en verloor met 1-3.

Ten slotte in de open reeks waren er 3 poules van 4 spelers. Gert had zijn palet nog eens vanonder het stof gehaald en merkte dat er toch niet wat tijd nodig was om erin te komen. Ook Robbe is terug begonnen en bood goed weerwerk. Hij zal de komende tijd ongetwijfeld sterker worden. In de kwartfinale lukte het Jelle niet om zijn spel op te leggen tegen Jeroen van TTC Beernem. Anthony verloor van Danny van TTC Rooigem. Ook Tim was niet opgewassen tegen het controlerende spel van Danny in de halve finale en verloor tot zijn frustratie. In de finale haalde Anthony Devulder van TTC Rooigem de eindoverwinning binnen, net als zijn vrouw.

Bedankt aan alle deelnemers en helpers voor deze geslaagde editie! Omroeper Willy heeft duidelijk zijn roeping gevonden. Om 18u werden de prijzen uitgereikt waarbij enkele politici van de partij waren, waaronder ons ex-lid Rudy Coddens. Ook Bryan van Killypong had een drukke dag, hij mocht de hele tijd rubbers plakken. Nadien werd er nog druk nagekaart op de receptie. Tot volgend jaar!

Bekijk de foto's

Alexander

Receptie start seizoen

Op vrijdag 8 september werd het seizoen '23-'24 officieel gestart. De leden (+ hun gezinsleden) en de sponsors van onze tafeltenniskrant waren uitgenodigd. Een aantal sponsors daagden effectief op, al dient gezegd dat de meesten onder hen ook onder de hoedanigheid van spelend lid (Dominique, Mark D., Wim DG, Wim VC, Willy) aanwezig waren. Marco Boes bracht zijn vrouw Isabelle en zoon Robbe mee en die voelden direct de goesting om een comeback te doen. Robbe voegde zelfs direct de daad bij het woord.

Bij een drankje en lekkere broodjes van Wim en Veerle maakten we er een gezellige avond van. Natuurlijk was er ook gelegenheid om een balletje te slaan en sommige leden maakten daar ook gebruik van. We zijn ons 46e seizoen gestart en hopen er eens te meer een succesvol seizoen van te maken!

Bekijk de foto's

Koen

Zonnekoning

De top-10 van onze zomercompetitie:

 1. Alexander Van Paemel 22
 2. Tim De Ley 19
 3. Mark Delboo 17
 4. Dominique De bont 17
 5. Jelle Van Gyseghem 12
 6. Willy Van Verdegem 11
 7. Filip Van Gyseghem 11
 8. Rinus Verstraete  10
 9. Luc Verstraete 10
 10. Paul De Vos 9

Bekijk de volledige eindstand

TTC-weekend

Op vrijdagavond 18 augustus trokken we met een veertigtal TTC Baarlenaars en familie naar het West-Vlaamse Loppem voor het jaarlijkse weekend. De organisatoren hadden weer gekozen voor een verblijf in Gasthof Lophem, en het is niet moeilijk om te begrijpen waarom. Niet alleen kunnen daar maar liefst 46 mensen verblijven (en zo'n accommodatie is niet gemakkelijk te vinden!) maar er is ook voor elk wat wils. Kinderen kunnen zich geweldig amuseren in één van de speelschuren, er staat een outdoor pingpongtafel (niet vergeten: de volgende keer paletjes meebrengen!), je kan een wandelingetje maken op het mooie domein en last but not least: er is een fantastisch terras. De weergoden waren ons gunstig gezind, dus dat werd dan ook gedurende het hele weekend de centrale ontmoetingsplek.

We gingen het weekend van start met een gezellig aperitief, maar opgelet: van de sangria moest nog afgebleven worden! Daarna volgde een heerlijke spaghetti en gingen we van start met het grote weekendspel. Teams van 4 à 5 personen namen het tegen elkaar op in verschillende disciplines: darts 201, darts dubbel, kubb, petanque en sjoelbak. Het enthousiasme was zo groot dat alle spelletjes in een mum van tijd bezet waren. In augustus wordt het al een pak sneller donker dan in pakweg juni, dus moesten er smartphones worden bovengehaald om de spelers van licht te voorzien. Gelukkig mocht er op zaterdag nog verder gespeeld worden. Hoewel het niet was opgenomen in het grote weekendspel, was ook nageltje klop heel populair. Dit spel zorgde niet alleen voor enkele verbeten duels maar vooral ook voor veel plezier en hilariteit. De avond eindigde met wat muziek, drankjes en naar ik achteraf heb vernomen kaarten tot in de late uurtjes.

Of het door het kaarten of door de warme nacht kwam kan ik niet zeggen, maar menigeen verscheen op zaterdag toch maar met kleine oogjes aan het ontbijt. Er waren 's ochtends geen speciale activiteiten gepland, zodat iedereen de voormiddag naar eigen believen kon invullen. Na een lekkere lunch van brood en omelet (of overgebleven spaghetti) trokken we er met een groep fietsers op uit. Filip had een prachtige fietstocht in de omgeving uitgestippeld. Om ervoor te zorgen dat we niet voor onaangename verrassingen zouden komen te staan, had hij de volledige tocht zelfs al op voorhand verkend! De stop in een pop-up zomerbar maakte de namiddag helemaal compleet. Ondertussen was een andere groep fietsers met daarbij de gezinnen met kleine kinderen er ook op uitgetrokken, waarbij de voornaamste vaststelling toch bleek te zijn dat bakfietsen wel heel hobbelig zijn voor de kinderen die erin zitten. Maar gelukkig geraakten alle fietsers heelhuids terug in Gasthof Lophem. Daar was het eindelijk tijd voor de legendarische sangria van Julien. Door de vele waarschuwingen (weet jij wel wat daar allemaal in zit??) had ik mij voorgenomen om er maar één glas van te drinken, maar de sangria viel zo in de smaak dat ik mij toch een tweede glas geriskeerd heb, gelukkig zonder gevolgen. Daarna gingen we over tot de barbecue, en het was duidelijk dat de barbecuemeesters teerden op een routine van vele jaren, want ze hebben ons uitstekend bediend. Tijdens het eten en ook daarna nog konden we genieten van de muzieklijst die Sandra had samengesteld nadat ze op het ledensouper in maart input van alle aanwezigen had gevraagd. Sommigen waagden zich zowaar af en toe aan een dansje, op het gevaar af van daarbij een vogelpikpijl in het hoofd geworpen te krijgen. Na een heerlijke dame blanche zocht iedereen (de ene al wat vroeger dan de andere) zijn bed op.

Op zondagochtend zaten de actievelingen onder ons al vroeg aan het ontbijt, want met een lekkere koffiekoek achter de kiezen trokken we er al vroeg op uit om de omgeving te verkennen. Luc had gezorgd voor een mooie wandelroute en liet de kaart in de bekwame handen van Robin, die ons feilloos door de Loppemse bossen loodste. We waren met z'n allen aangenaam verrast over het vele mooie groen, nog maar eens een bewijs dat je echt niet ver hoeft te gaan om te genieten van alle pracht die de natuur te bieden heeft! De traditionele zondagslunch van overschotjes ging er dan ook vlotjes in. Daarna was het tijd om op te ruimen, en onder het motto "vele handen maken licht werk" verliep dit erg efficiënt. De aandachtige lezer vraagt zich intussen uiteraard af hoe het nog afgelopen is met het grote weekendspel, dus bij deze de eindstand (waarbij de punten van de teams met 4 personen zijn omgezet naar 5 personen):

 1. Team Lucifers (Tim VB, Luc, Koen, Karl en Katrien) - 530 punten
 2. Het team van Rinus, Alicia, Filip en Gail - 610 punten
 3. Team Spierbundels (Gerjan, Jelle, Alexander en Tim DL) - 624 punten
 4. Het team van Frieda, Conny, Viviane, An, Els en Raf - 806 punten
 5. Het team van Chris, Nancy, Sandra, Kathy en Paule - 1088 punten

Omdat deelnemen belangrijker is dan winnen: felicitaties aan alle deelnemers, maar toch een extra proficiat aan de winnaars! En uiteraard ook een heel grote dank u aan iedereen die heeft bijgedragen aan de organisatie van het weekend, want het was fantastisch!!!

Bekijk de foto's

Joke

Tornooi Merelbeke

Het recreantentornooi op 3 september in Merelbeke leek meer op een interclub dan op een open tornooi. Slechts drie ploegen, Rooigem met 2 spelers, Merelbeke met vijf spelers en wij met 5 spelers, tekenden present.

Dominique droogde droog Jean-Pierre van Merelbeke af met 3-0 en maar 8 netjes. Op dat laatste onderdeel had hij duidelijk een bijzonder zwak moment. Koen verloor van ondergetekende en ook Xavier startte niet goed tegen Carlos, die dan weer wel een uitstekende indruk naliet. Na ronde 1 leek Carlos dus degene die het verst zou kunnen komen, temeer dat hij, na de match met 3-0 gewonnen te hebben, laconiek er nog even ‘kan beter’ aan toevoegde.

Op naar ronde twee waar Carlos meteen de daad bij het woord voegde en Dominique met een droge drie nul afdroogde. Dominique zag het even somber in na de match en voorspelde een nederlaag van zichzelf tegen Xavier in de volgende ronde. Ikzelf won ook verrassend vlot met 3-0 van Anthony van Rooigem. Een vermoeid ogende Xavier verloor opnieuw met 3-1, de even opflakkerende hoogvorm kon hij helaas maar 1 set volhouden. Koen verloor drie nul. Zo zat ronde 2 erop en bleven de kanshebbers om door te gaan beperkt tot “koele killer” Carlos, Dominique (die als regerend wereldkampioen terzake een totale off-match in netjes had) en ikzelf. Op naar ronde drie.
Carlos stoomde rustig door door alweer met 3-0 te winnen. Hij is al zeker van de volgende ronde. De rust en het gemak waarmee hij de tegenstanders opeet maakt veel indruk. Zelf won ik, voor mezelf heel verrassend, met 3-1 van Didier van Merelbeke. Nog twee matchen, waarvan ik als ik er nog 1 van win, doorga naar de volgende ronde. Dominique domineerde zijn tegenstander en won al bij al toch maar nipt met 3-2. Hij kloeg achteraf opnieuw dat hij te weinig netjes had. Hij spaart ze waarschijnlijk voor de match tegen mij als hij doorgaat. Koen liep, ondanks enkele heel mooie punten, opnieuw een drie nul nederlaag op. Xavier bleef op de sukkel en sukkelde dan ook helaas naar een 0-3 nederlaag.

Ronde vier.

Carlos verloor zijn match (2-3) en voor de eerste keer was er een druppel zweet bij hem op te merken, al kon dat ook door het feit zijn dat het om en bij de 30 graden in de zaal was. Met pontificale clementie gunde hij wel zijn tegenstander de zege, na een voorsprong van 10-5 in laatste set die hij met 10-12 verloor.

In ronde vier kreeg ik ook serieus op m’n doos, sec 3-0. Als Remcoiaans excuus kon ik inroepen dat de koers net bijna arriveerde, waar ik eigenlijk meer mee bezig was dan met mijn eigen match. In het geheel der dingen niet onlogisch. Ondertussen waren Xavier en Dominique bezig aan de battle of the giants, deze keer wel letterlijk. Xavier won met 3-2 (12-10 laatste set), wat hij aandoenlijk uitgelaten vierde. Hij won maar 1 match, maar het was duidelijk dat hij veel belang hechtte aan deze overwinning. Dominique leek wel een sfinx en ging waarschijnlijk op zoek naar een troostend soepje.

Koen won zijn vierde match en verloor met 3-1 zijn laatste en vijfde match. Hij sluit dus af met vier nederlagen en 1 overwinning. Carlos droogde daarna met 3-0 zijn laatste tegenstander af en lijkt weer net op tijd aan te knopen met de goeie vorm. Op naar de halve finale en finale, althans daar lijkt het op. Hij klaagt wat van zijn operatie dat ie daardoor wat matchritme mist, maar die is hij in elk geval dan nu aan het opdoen. Xavier verloor 3-0, hij was nog in zijn roes door de overwinning op Dominique, it made his day. Dominique, terug in de arena en nog steeds goedgemutst, maakte kipkap van zijn laatste tegenstander.

In de halve finale sneuvelde ik eervol met 3-1 en 12-10 in de laatste set. Helaas pindakaas dus.

Carlos droogde Didier af met 3-0 in zijn halve finale en is de terechte finalist. Hij zou geen probleem mogen hebben met de tegenstander van wie ik verloor, de Peter van Merelbeke, zijn niveau is stukken hoger.

In de eerste vindt een incident plaats. Bij 4-1 voor Peter roept hij tijdens de rally, waarbij Carlos de rally onderbreekt. Peter verliest de volgende 5 punten en raakt enorm gefrustreerd. Met twee netjes wint Carlos de set, met 8-11. Met drie netjes in de tweede set droogt Carlos Peter af met 11-6. Dominique wordt zenuwachtig, hij ziet iemand die evengoed netjes speelt als hijzelf. De derde set was een maat voor niets, die King Carl droog won met 11-2. Enig minpuntje was misschien de manier waarop. Hij heeft drie keer in de ganse match succesvol aangevallen en voor rest de bal teruggeduwd. Van enige spektakelwaarde kon men hier dus nauwelijks spreken. Maar enkel een kniesoor maalt hierom.

Bekijk de foto's

Mark Delboo

Tornooi minipalet

Op 3 augustus 2023 vond bij TTC Baarle het jaarlijkse Minipalet Tornooi plaats, dat zichzelf met trots beschouwt als het officieuze wereldkampioenschap voor deze bijzondere variant van tafeltennis. Eenmaal per jaar laten de spelers hun vertrouwde paletten vallen en omarmen ze de miniversie. Voor Paul en Dominique betekent dit ook een tijdelijk afscheid nemen van de anti-top of noppen rubbers.

Het tornooi begon met vier poules, waarvan één met 5 spelers en de overige drie met 4 spelers. De winnaars van de poules waren Koen Deschepper, Mark Delboo, mezelf, en uiteraard, Alexander. Poule C kende een verrassende wending, waarin Sandra zich als de onverwachte nummer twee kwalificeerde, met overwinningen op niemand minder dan Paul en Filip. Voor Mark was dit een nieuwe ervaring, maar hij begon met twijfels en verraste iedereen met zijn prestaties.

Na de poulefase zette Nancy haar sterke start voort en schakelde ze Koen uit. Helaas strandde haar sterke toernooi in de halve finales tegen Alexander, die zijn dominantie bevestigde. Mark, aan de andere kant, bleef zijn onverwachte reis voortzetten en bereikte de finale door zowel Willy als mezelf uit te schakelen.

De climax was een spannende finale tussen Alexander en Mark. Uiteindelijk wist Alexander zijn suprematie te handhaven en claimde hij de overwinning in deze prestigieuze minipaletcompetitie.

Dit jaarlijkse evenement blijft een hoogtepunt op de tafeltenniskalender van TTC Baarle, en we kijken al uit naar wat de volgende editie zal brengen!

Bekijk de foto's

Anthony