Terug naar alle nieuwsbrieven

Nieuwsbrief december 2023

Voorwoord

Best leden

2023 is alweer voorbij gevlogen. Het was voor TTC Baarle best een succesvol jaar met vele succesvolle activiteiten. Dank voor jullie aanwezigheid!

Chris Van der Cruyssen kroonde zich in juni tot onze koningin, Jelle Van Gyseghem volgt zichzelf op als dubbelkoning, Alexander Van Paemel verlengt zijn koning- en zonnekoningschap en voegt er de titel van “mini-koning” aan toe en Gilles Duprez werd jeugdkoning. Op 17 december wordt het clubkampioenschap betwist. Hopelijk zijn jullie in grote getale aanwezig.

De 5 bestuursleden verlengden hun mandaat en zullen ook in 2024 voor jullie paraat staan. Bedankt medebestuurders Mark Ranschaert, Anthony Verschraegen, Tim De Ley en Alexander Van Paemel.

Koen

Aankondigingen

Zondag 17 december 8u30: Ledentornooi
Voor jeugd en volwassenen, we spelen met handicap. We voorzien een ontbijt.

Zaterdag 30 december 9u: Tornooi Zele
Zie www.ttczele.be/tornooi/

Donderdag 4 januari 20u15: Bowling
Bowl Inn Sint-Martens-Latem, inschrijven via blad in de bar of mail.

Zondag 7 januari 11u: Nieuwjaarsreceptie
Ontmoetingscentrum Baarle

Zie www.ttcbaarle.be/kalender voor een overzicht van onze activiteiten en de vrijdagen dat er vrij spel is.

Tornooi alternatief palet

Op vrijdag 1 december 2023 kregen onze tafeltennispaletten naar tweejaarlijkse gewoonte een avondje rust en mochten we met een alternatief palet naar keuze spelen. Tim was eens in zijn oude speelgoedkast gedoken en had zijn oog laten vallen op een Playmobil-helikopter. De piloot en passagier waren echter niet welkom in de speelzaal en moesten het tornooi van op de toog volgen. Willy had blijkbaar tijdens zijn andere hobby (met de boot varen) zitten nadenken over een alternatief palet en had dan maar gewoon genomen wat in zijn blikveld kwam: een grote houten roeispaan. Anthony had samen met zijn kinderen in hun speelgoedkeukentje gespeeld en was zo op het idee gekomen om met een mini-braadpan te spelen. Ook Jelle had inspiratie gezocht bij zijn kinderen, hij had het bewaardoosje voor gamekaartjes van zijn zoontje meegenomen. Benoit zag eruit alsof hij midden in de verbouwingswerken zat. Hij had zijn klussershoedje opgezet en had een hele rugzak metsersgerief meegenomen, waar hij uiteindelijk een plamuurmes uit gevist heeft. Thomas had zijn stoute schoenen aangetrokken en had zijn oude schoen meegenomen om als palet dienst te doen. Alexander wou nog even nagenieten van zijn reis naar Nieuw-Zeeland en had een onderzetter met een foto van een kiwi (de vogel, niet het fruit) vastgemaakt aan een flessenopener.

Ludo was niet vergeten dat het de laatste tijd al erg glad was geweest in de speelzaal en was goed voorbereid op een verzwikte enkel: hij had een plastic ijsblokjeshouder mee. Xavier was dan weer vergeten dat het die avond tornooi alternatief palet was maar was zo vriendelijk om toch mee te spelen, aangezien we zo twee gelijke poules hadden. Het kwam hem goed uit dat Dominique een pak kalenders had meegebracht en besloot om met zo’n kalender ten strijde te trekken. Dominique zelf had blijkbaar de hele voorafgaande week staan strijken, want hij trad aan met een lege bidon gedemineraliseerd water. Chris was eens naar haar zolder getrokken, waar ze haar oude diaprojector en diascherm had gespot. De diahouder zou een prima palet blijken te zijn. Dat de tijden erg veranderd zijn werd duidelijk toen Arne totaal niet bleek te weten wat een diaprojector was. Fons zat op zijn ukelele te tokkelen terwijl hij zat na te denken over zijn alternatief palet en had dan maar besloten gewoon de ukelele zelf mee te nemen. Arne had al maanden geleden zijn oog laten vallen op de grote badeend die op de rand van ons bad staat. En ikzelf tot slot had vlak voor ons vertrek een toertje in huis gemaakt en had een bloempotonderzetter meegegrist.

We speelden het tornooi in 2 poules van 7 spelers volgens het systeem van de interne competitie op donderdagavond. Er waren verschillende alternatieve paletten die elk hun eigen unieke geluid maakten, waardoor het op een bepaald moment leek alsof we met z’n allen een symfonie aan het componeren waren. De eerste poule werd gewonnen door Anthony en de tweede door Willy, zodat zij in een ultieme confrontatie mochten beslissen wie het tornooi op zijn naam zou schrijven. Deze strijd werd uitgevochten op tafel 2, waardoor we met z’n allen goed konden volgen vanuit de kantine. Het werd een zinderende finale waarin Anthony in de vijfde set met 13-11 aan het langste eind trok.

Het was echter bewonderenswaardig om te zien hoe goed Willy kon spelen met zijn kolos van een houten roeispaan. Iedereen was het erover eens dat het een goed gevonden alternatief palet was, en nadat de stemmen waren geteld, bleek dan ook dat Willy samen met Tim een gedeelde tweede plaats had behaald in het belangrijkste klassement van de avond, dat van de originaliteit. Aangezien verschillende spelers mij tijdens het stemmen komen vragen waren hoe mijn jongste zoon precies heet, was het voor mij geen verrassing dat Arne met de hoofdprijs naar huis mocht gaan. Het was dan ook een erg origineel palet – een opslag waarbij de bal vertrekt vanuit de snavel van een badeend zie je niet elke dag. En uiteindelijk heeft iedereen ook gekregen waarvoor hij gekomen was: een gezellige avond onder tafeltennisvrienden (en heel wat lekkers gebracht door de Sint). Vergeet niet om tijdens de grote lenteschoonmaak van 2024 en 2025 uit te kijken naar een geschikt alternatief palet, afspraak over twee jaar!

Bekijk de foto's

Joke

Tornooi Aalter

Op zondag 12 november trokken Xavier, Dominique, Willy, Mark (Delboo), Koen (De Vos), Robin, Arne en ik naar het tornooi van TTC Aalter. Dankzij deze mooie opkomst was TTC Baarle de club met het grootste aantal deelnemers (na TTC Aalter uiteraard), en zo hadden we al een ‘prijs’ te pakken nog voordat we onze paletten hadden bovengehaald. Naast spelers van Aalter en Baarle waren er ook tafeltennissers uit Wervik, Blankenberge, Merelbeke, Rooigem en Zele, naast enkele individuele spelers. Er werd gespeeld in vier reeksen: jeugd, dames, senioren en veteranen. Bij de jeugd en de dames waren er telkens 6 deelnemers en speelde iedereen tegen iedereen, waarna de eindstand zou worden vastgelegd. De senioren speelden in 4 poules van 4 spelers en de veteranen in 4 poules van 5 spelers, waarna het verder ging met rechtstreekse uitschakeling.

Van de 12 tafels werden er 2 voorbehouden voor de jeugd en 2 voor de dames, waardoor Robin, Arne en ik snel veel konden spelen. Robin won zijn eerste wedstrijd vlot met 3-0 en zette zo de toon voor de namiddag, want hij verloor in 5 wedstrijden slechts 1 set. Arne kende wisselend succes, hij slaagde erin om twee keer te winnen maar moest drie keer het onderspit delven. Ikzelf kende in mijn eerste wedstrijd een slechte start, gevolgd door een remonte, maar helaas liet ik in de vierde set een matchpunt liggen, met uiteindelijk een 3-2 verlies tot gevolg. Intussen waren ook de senioren in actie gekomen. Bij Mark begon het tornooi eerder moeizaam, maar hij wist zijn eerste wedstrijd toch met 3-1 te winnen. Willy ging meteen van start met twee opeenvolgende overwinningen tegen een vader en zoon. Koen won zijn eerste wedstrijd vlot maar verloor zijn tweede nipt in de laatste set. Onze veteranen Dominique en Xavier kenden een mindere start, elk met een nederlaag (Dominique tegen Carlos, die uitkwam voor TTC Aalter en uiteindelijk de beste veteraan van de namiddag zou blijken te zijn). Xavier kon zijn tweede wedstrijd jammer genoeg niet winnen. Dominique moest na lang wachten twee keer kort na elkaar spelen, en hij wist beide wedstrijden snel met 3-0 af te maken. Na drie verloren wedstrijden slaagde ikzelf er tijdens mijn vierde wedstrijd in om een 1-2 achterstand om te buigen in 3-2 winst, en mijn laatste wedstrijd won ik vlot met 3-0.

Terwijl de jeugd en de dames soms amper tijd hadden om tussen twee wedstrijden door iets te drinken, moesten de senioren en veteranen soms erg lang wachten. Uiteraard alle respect voor de organisatoren van het tornooi, maar dat deed ons eens te meer beseffen dat niets kan tippen aan de organisatie van ons eigen open tornooi! En zo kwam het dat voor de jeugd en de dames de prijzen al werden uitgereikt toen bij de senioren en de veteranen de poulefase nog maar net achter de rug was. Bij de jeugd werd Arne verdienstelijk 4e en werd Robin zoals verwacht de onbetwiste winnaar. In Aalter geen bekers of manden met lekkere producten maar voor de jeugd envelopjes met centjes, zodat Arne 5 EUR rijker en Robin maar liefst 20 EUR rijker naar huis terugkeerde. Doordat ik in mijn verliezende wedstrijden blijkbaar toch nog best veel sets gewonnen had, was ik erin geslaagd om mijn eerste podiumplaats op een tornooi te verzilveren, een 3e plaats die beloond werd met een fles bubbels.

Eens de podiumceremonieën voor de jeugd en de dames voltrokken waren, konden de senioren en veteranen beginnen aan hun knock-out wedstrijden. Voor Xavier en Dominique stopte het tornooi daar. Dominique ging wel ei zo na nog verder, want hij verloor met 16-14 in de vijfde set. Zo eindigden Xavier en Dominique in het veteranentornooi op respectievelijk de 10e en 14e plaats. Bij de senioren kreeg Willy een rustpauze dankzij het forfait van een speler die eerder die namiddag in al zijn enthousiasme was gevallen. Koen en Mark tot slot moesten het tegen elkaar opnemen, een wedstrijd waarin Mark aan het langste eind trok en die voor Koen resulteerde in een 11e plaats. In de kwartfinales ging Willy eruit tegen de latere winnaar Didier van TTC Rooigem, met een verdienstelijke 5e plaats voor Willy tot gevolg. In de halve finale was het Mark die aan de zegedrift van Didier moest geloven, maar Mark zorgde er met zijn 3e plaats wel voor dat TTC Baarle ook op het seniorenpodium vertegenwoordigd was. Het was een erg gezellige namiddag die zowel Robin, Arne als ikzelf met plezier nog eens zouden herhalen, dus we kijken alvast uit naar het volgende tornooi!

Joke

Familietornooi

Na onze drukste donderdag ooit in het OC (34 spelers), kenden we op 13 oktober een heel mager bezet familietornooi. Amper 7 duo’s voldeden aan de criteria. Dank aan Joke en Robin, Fons en Arne, Gert en jongste zoon Evert, Chris en vriendin, Wim DG en oud-lid Luc, Moris en vader Steven en Anthony en vriend Michiel. Dit laatste duo trok uiteindelijk het laken naar zich toe, na een leuke finale tegen Wim en Luc. Voor de spannendste wedstrijd tekenden Gert-Evert en Fons-Arne. Gert vond zijn scorende opslag terug, maar zijn onstuimigheid kostte hen veel punten. Arne daarentegen heeft maar een heel gewone opslag, maar zijn kalmte (de invloed van grootvader Fons?) leverde veel punten op.

Een speciale vermelding voor Moris: voor het eerst deftig een palet in zijn handen gekregen op donderdag en op vrijdag al meedoen aan het familietornooi met zijn vader. Dat noemen ze een vliegende start. Dank ook aan Dominique, Jelle en Ludo die insprongen aan sparringpartner omdat hun voorziene dubbelpartner (net zoals de mijne) in laatste instantie verstek liet gaan.

Bekijk de foto's

Koen

Vriendenontmoeting in TTC Leerne

Niet minder dan 15 enthousiaste TTC Baarle-spelers zakten af naar Leerne op 20 oktober. Aangezien de locals maar met 8 waren, werden Ludo en Carlos tijdelijk getransfereerd naar Leerne. Ze deden meer dan hun best. Carlos boekte in poule 1 4 zeges. Enkel tegen Willy) moest hij zijn meerdere erkennen. Ludo boekte in poule 3 zelfs een 3 op 3. Enkel Benoit kon hem een setje afsnoepen.

In poule 1 moesten we onze meerdere erkennen in Leerne. Rinus en Dominique konden enkel winnen tegen Joeri en Mark R. won enkel tegen Bart. Mark D. won 2 van zijn 4 wedstrijden tegen Joeri en Olivier en Willy was onze sterkhouder met 3 zeges. Enkel Olivier kon Willy temmen. Leerne was heel homogeen met 4 zeges van onze Carlos en Olivier, 3 zeges van Bart en 1 zege van Joeri. 12-8 was dus de eindstand in poule 1.

In poule 2 speelden Pieter D, Steven en Stephane van Leerne tegen Filip VG, Jelle, Koen DV, Xavier en ikzelf. Het kwalitatief verschil tussen onze eerste en tweede poule was dus niet zo groot en dat kwam tot uiting in het wedstrijdverloop. De tegenstrevers van Leerne deden hun stinkende best en konden regelmatig sets afsnoepen, maar enkel Pieter D kon tegen Jelle een overwinning boeken. De eindstand in poule 2 was dan ook duidelijk: 1-15.

In de derde poule was Ludo (voor Leerne) de sterkhouder. Benoit verloor van Ludo, maar won met 3-2van Annemie en met 3-1 van Pieter VDB. Ook Thomas en Raf wonnen hun wedstrijden van Pieter VDB, maar verloren van Ludo en Annemie. Eindstand in poule 3: 6-3.

Alles samen boekten wij dus een overwinning (19-26 in wedstrijden en 77-88 in sets). Dit was echter bijzaak. De hoofdzaak was dat we alweer een leuke vriendenontmoeting tafeltennis hadden met onze dichtste buren. Bedankt TTC Leerne voor de hartelijke ontvangst.

Koen

Vriendenontmoeting met TTC Lapino

Op 6 oktober ontvingen we voor de terugmatch tegen RTTC Lapino hun spelers. Ze stonden hun thuisvoordeel af. Om het een beetje evenwichtig te maken speelde Ludo mee met de Lapino’s. In de eerste poule wonnen Fré en Jelle hun 4 matchen. Ik won er 3, Alain en Xavier 2. Tom was hun sterkhouder met 3 zeges.

In de 2e poule van 4 tegen 4 eindigden we met 8-8. De Lapino’s zijn Ludo dankbaar voor zijn 4 zeges. Joke en Benoit verloren enkel tegen Ludo en boekten 3 zeges, Thomas en Fons wonnen 1 wedstrijd.

De zoekgeraakte “pot” van de Lapino’s zorgde voor een ongemakkelijk einde van de leuke avond, maar hij kwam uiteindelijk terecht (met dank aan Fré).

Bekijk de foto's

Koen